Your menu is empty or not selected! How to config a menu

Back to school

Back to school, ja ook als leidinggevende!

Bij elke verandering van tijdperk zijn andere vaardigheden en kennis vereist. Nieuwe uitdagingen vragen namelijk om nieuwe antwoorden.

Tijdens het industriële tijdperk waren machines en kapitaal de belangrijkste factoren en was personeel makkelijk vervangbaar. En van de medewerker was alleen haar of zijn fysieke capaciteit nodig. Het ging niet om het hoofd en zeker niet om het hart en de ziel.

Ondertussen zijn we industriële tijdperk allang voorbij en toch wordt er nog vaak leidinggegeven alsof we er nog middenin zitten. Het huidige informatietijdperk van de kenniswerker is al een tijdje aan de gang en als ik de voorspellingen mag geloven, dient het volgende tijdperk zich al aan; het tijdperk van de wijsheid.

Het model van het industriële tijdperk onderdrukt het menselijk potentieel. De methoden zijn erop gericht om mensen te sturen en te controleren. Dit leidt tot bureaucratie en niet of nauwelijks tot vertrouwen.

Oké ik ga hier wat kort door de bocht en toch is dit de kern waarom het qua leidinggeven in veel organisaties nog te wensen over laat. En aan wie ligt dat? Dat is eigenlijk helemaal niet interessant. Een betere vraag is hoe kunnen we het veranderen? De vraag of we het willen veranderen, stel ik niet omdat het niet anders kan. De cijfers spreken voor zich. Uitblijvende successen, meer met minder, hoogste aantal burn-outs ever, het aantal ontevreden medewerkers is meer dan 60%. En voor de goede orde, leidinggevenden zijn ook medewerkers en onder die groep is de ontevredenheid het grootst.

Wat gebeurt er als je mensen als dingen behandelt? Het initiatief nemen verdwijnt en mensen gaan wachten tot de bevoegde zegt wat er moet gebeuren. Dus, verantwoordelijkheid verdwijnt over het verdwijnen van vertrouwen en creativiteit nog maar te zwijgen.

Ok genoeg met al dat negatieve. Wat kun je eraan doen? Allereerst begrijpen dat er geen quick wins zijn. Het veranderen van gewoontes van mensen duurt gewoon even. Het is wat het is. Maar wat kun je dan wel veranderen, hoe en wie? Om met het laatste te beginnen, iedereen kan dat. Want leiderschap tonen kan iedereen. Toegegeven dat als je in een leidinggevende positie zit het makkelijker kan gaan maar iedereen kan het.

Om een succesvolle verandering door te voeren is het noodzakelijk om je kijk op zaken te veranderen. En hoe, door het te leren. Het is te leren en dan vooral doen, veel doen.

We zijn gewend om vakinhoudelijk op de hoogte te blijven en dat varieert van organisatie tot organisatie en dan natuurlijk van mens tot mens. Sommigen hebben hun vak geleerd en blijven doen wat ze geleerd hebben en anderen blijven zich ontwikkelen.

Dat laatste zie ik nog weinig bij de top van veel organisaties en helaas ook bij collega-leidinggevenden. Terwijl zij toch wel de pijn voelen. Meer de 60% van de werknemers is ontevreden en 70% van de medewerkers verlaat de organisatie omwille van slecht leiderschap.

Het is het ander tijdperk, andere antwoorden zijn nodig, dus een andere aanpak. Je blijven ontwikkelen is het antwoord. Niet kennis is macht maar actie is macht.

Van de mensen, die mijn voorbeeld zijn en waarvan ik het vak van heb geleerd, heb ik onder andere gezien dat lezen van vakliteratuur, sparren met gelijkgezinden en zo af en toe weer naar school de belangrijkste factoren voor hun successen zijn.

Om een lang verhaal kort te maken, beste collega-leidinggevende blijf je ontwikkelen. Iedereen kan het leren maar ik mag van je verwachten dat je als leidinggevende voorop loopt en het voorbeeld geeft.  

Ik hoor je denken: “Ja Peter jij hebt goed praten met je MasterClasses voor leidinggevenden”. Ja klopt, dat heb ik ook. Dat komt mede door mijn eigen groei en successen die ik niet zou hebben gehad als ik niet was blijven leren. Maar nog belangrijker, ik zie welke inzichten en leermomenten de deelnemers hebben die al naar de MasterClasses geweest zijn. Uit de evaluaties blijkt dat ze allemaal handvatten hebben gekregen waar ze direct mee aan de slag zijn gegaan.

Natuurlijk zie ik je graag bij onze MasterClasses maar er zijn veel goede andere opleidingen voor leidinggevenden. Ik wens je veel leerplezier!