Your menu is empty or not selected! How to config a menu

De gelukkige medewerker?

De gelukkige medewerker

Eerder deze week bezocht ik het Happiness@work congres in Brasschaat op een prachtige locatie met bijzondere en inspirerende sprekers. De vraag waar de dag om draaide was: “Hoe zorgen leidinggevenden en HR-verantwoordelijken ervoor dat er een werkomgeving ontstaat waar iedereen gelukkig is?”. Oké ik kan natuurlijk makkelijk zeggen dat is iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid maar dat is veel te kort door de bocht.

Ik ken zeker de cijfers als het gaat om ziekteverzuim, stress, burn-out en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Maar blijkbaar doen die kosten geen pijn want dan zouden bedrijven wel als een speer maatregelen nemen. Of ben ik naïef, kennen ze de kosten niet? We praten niet over tientjes; in Nederland alleen al gaat het om miljarden aan kosten voor vervanging, verzekering, herstel, nazorg, integratie, enz.

En dan heb ik nog iets nieuws geleerd, een begrip waar ik zelf nog niet zo bij heb stilgestaan, engagement*. Dit is de betrokkenheid van medewerkers en denk eraan, leidinggevenden zijn ook medewerkers… In Nederland is zo’n 9% van de medewerkers echt betrokken bij de organisatie, 80% komt naar het werk, doet zijn ding en gaat weer want ze zijn liever niet op hun werk en 11% is niet betrokken, sterker nog, het zijn saboteurs. Wat?

Spreekster Ann Baeke had er een prachtig verhaal over en net zoals ik, verwacht ze dat bedrijven hier volop mee aan de slag zouden zijn. Zij zegt terecht: “Als wij de cijfers kennen, dan kennen de bedrijven ze ook!” Helaas, er is nauwelijks actie van de bedrijven.

Maar hoe verhoudt zich dat dan met het uitermate hoge cijfer waaruit blijkt dat Nederlanders zo gelukkig zijn? Dat heeft dan weer te maken met de vraagstellingen in enquêtes. Interessant is dat het blijkbaar not done is om te zeggen dat je niet gelukkig bent. Gek volkje zijn we soms toch ook.

Beste bedrijven, we willen allemaal gelukkig zijn, gelukkig zijn is niet zweverig, sterker nog, ongelukkige werknemers kosten geld, zelfs klauwen met geld. Leidinggevenden hebben naar mijn mening hierop de meeste invloed en niet alleen voor hun medewerkers maar ook voor henzelf.

Het goede nieuws is dat het wel te leren is om een werkomgeving te creëren waar iedereen gelukkig is.

Peter Henssen MBA, founder Leadership2Impact

*Gallum 2013, 2107, workforce analitics.