Your menu is empty or not selected! How to config a menu

Leidinggevende, check je paradigma’s!

Paradigma is het denkkader van waaruit de werkelijkheid geanalyseerd en beschreven wordt. Met andere woorden, het filter waardoor jij naar de wereld kijkt. [Mijn vertaling.]

Iedereen kijkt anders naar de wereld, ieders rugzakje is gevuld met andere bagage en dat heeft invloed op denken en doen. Het is de kunst en ik denk zeker van leidinggevenden, om uit die rugzak te halen wat je niet meer helpt of nodig hebt. Ik ben ervan overtuigd dat het legen van je rugzak een aantal voordelen voor je heeft. Je draagt immers minder last mee, er is ruimte voor nieuwe bagage en je maakt andere keuzes.

Om de zoveel jaar is er weer een nieuwe trend, hype of ontwikkeling over de manier van leidinggeven. En dat is op zich goed. Natuurlijk is er ook wel verzet. Ik zie bijvoorbeeld op LinkedIn regelmatig opmerkingen voorbij komen als “Niet zeiken, gewoon werken”, “Opzouten met de coaches”, “Hoezo gelukkig zijn op het werk……”. Dan denk ik, tijd om je paradigma te checken, want ook al ben je leidinggevende, je bent ook medewerker. Je wilt toch zelf ook dat je het naar je zin hebt op je werk, een goede sfeer, welzijn voor jezelf en voor je medewerkers?

Ik denk dat het vooral voor de leidinggevenden van belang is dat ze met een open en schoon filter [paradigma] naar hun omgeving kijken en zien, horen, voelen wat er nodig is op de werkvloer en binnen het managementteam.

Het “opgesloten” zitten in je paradigma leidt tot zelfbedrog. Je wordt blind voor de realiteit van de wereld om je heen, je functioneert niet optimaal en je ondermijnt de prestaties van anderen.

Als je bijvoorbeeld voor jezelf hebt bepaald dat je niet gelukkig hoeft te zijn op je werk omdat je ervoor betaald wordt, dan wil dat nog niet zeggen dat hetzelfde geldt voor je medewerkers.

Maar omdat dit jouw norm is, ga je er waarschijnlijk ook geen aandacht aan schenken bij je medewerkers. Mochten die ongelukkig zijn op het werk is jouw opvatting; “Niet zeiken, je wordt ervoor betaald…” En weg is je medewerker of nog erger die blijft maar loopt vervolgens de kantjes ervan af en heeft geen goed woord over voor jou.

Een ander voorbeeld is dat je denkt dat medewerkers lui zijn. Ze doen alleen wat ze gezegd wordt. Het gevolg daarvan is dat jij alleen maar aan het vertellen bent wat ze moeten doen en dat je medewerkers alleen in actie gaan als jij dat zegt. Weg initiatief nemen.

Of wellicht ben je wel die leidinggevende die graag hogerop wil en in zijn rugzakje heeft dat dat alleen kan door hard te werken. Dat doe je dan vervolgens ook. Terwijl iedereen naar huis is, ga jij nog even door. Als zich de kans voordoet om nog wat extra’s te doen, pak je dat ook nog even op. Waarschijnlijk met het gevolg dat je niet hogerop komt omdat je baas je niet van die plek haalt omdat je zo veel en hard werkt.

Check dus je paradigma. Klopt het zoals jij denkt dat het is? Een open en schoon filter brengt je verder.

Jammer genoeg spreek ik uit eigen ervaring. Als ik eerder had geweten hoe ik mijn rugzakje had kunnen leegmaken, mijn filter schoon kon maken en te openen, had dat mij veel tijd en energie bespaard maar ik denk ook dat mijn medewerkers het prettiger hadden gehad. Dit ligt gelukkig al jaren achter me. Hoe komt dat… lef en leren.

Een aardig boek over dit onderwerp is “Leiderschap en zelfbedrog” van The Arbinger Institute.  Maar als je het wil leren en ervaren kun je ook onze MasterClass bezoeken. Dan wordt het meteen praktisch voor je gemaakt.

Maar ik moedig je vooral aan om nieuwsgierigheid te zijn naar jezelf en je omgeving. Je te verwonderen over wat er allemaal mogelijk is.

Peter Henssen

Peter Henssen heeft de afgelopen 30 jaar een rugzak vol aan ervaringen en kennis als leidinggevende verzameld en die rugzak regelmatig geüpdatet. De basis en een van zijn beste leerscholen, is zijn periode in het leger geweest, waar hij alle vormen van leidinggeven heeft geleerd en ervaren. Daarna heeft hij in talloze functies in verschillende bedrijven de do’s and don’ts van het leidinggeven ervaren. Na zijn masterstudie in Engeland is hij zich gaan verdiepen in het leidinggeven. Hij heeft zich ten doel gesteld om leidinggevenden te leren hoe ze vanuit de kracht van persoonlijk leiderschap zichzelf en anderen leiden naar successen. Tevens geeft hij les aan de Hogeschool in Rotterdam over organisatiekunde en persoonlijk leiderschap.

paradigma

paradigma