Your menu is empty or not selected! How to config a menu

Persoonlijk leiderschap verplicht voor elk teamlid?

Persoonlijk leiderschap

Er zijn veel betekenissen voor persoonlijk leiderschap maar een gemene deler is toch wel, de regie voeren over je eigen leven waarbij jij achter het stuur zit. Je weet waar je heen wilt, je hebt je prioriteiten op een rijtje en je neemt daarin je verantwoordelijkheid. En bovenal je bent gelukkig en je hebt plezier.

Termen als onafhankelijk, zelfstandig, verantwoordelijk, vertrouwen en intuïtief horen voor mij bij persoonlijk leiderschap. Vooral vertrouwen in jezelf is essentieel voor het hebben en creëren van vertrouwen in relaties of dat nu privé of zakelijk is. Wat je zelf niet hebt, kun je tenslotte ook anderen niet geven.

Ik heb gedurende mijn groei in mijn leidinggevende functies geleerd dat persoonlijk leiderschap een enorme boost aan mijn leidinggevende capaciteiten heeft gegeven. Nu is leiderschap niet afhankelijk van je functie of rang. Iedereen kan een leider zijn. Ik heb dat gezien en ervaren bij mijn teamcollega’s die ook met hun persoonlijk leiderschap aan de slag zijn gegaan. Door de principes van persoonlijk leiderschap toe te passen, was dat een enorme boost voor hen maar had het ook een positieve impact op het team.

Aanvankelijk was ik wat huiverig want stel dat je allemaal van die zelfstandige, onafhankelijke mensen in je team hebt. Wat betekent dat voor mij als leidinggevende, hou ik nog wel de controle, luisteren ze nog wel….? Allemaal oude leiderschapsgedachten. Hun groei was een goede test om mijn vertrouwen te testen, want dat is nog wel een dingetje voor mij.

Natuurlijk ging dat niet allemaal van een leien dakje en werd ik regelmatig gewezen op mijn valkuilen, zoals de baas willen zijn. Maar na verloop van tijd was dat helemaal niet nodig om baas te willen c.q. te moeten zijn. Sowieso heeft niemand en is niemand de baas, je bent of je hebt een leidinggevende. Mijn verantwoordelijkheid was het om te zorgen dat het team gefaciliteerd werd om haar taken te kunnen doen. Ieder lid had haar taak en verantwoordelijkheid daarin en samen waren we verantwoordelijk voor het resultaat.

Er zijn naar aanleiding van deze ontwikkelingen ook teamleden vertrokken, om verschillende redenen en dat was allemaal oké. De een kwam er bijvoorbeeld achter dat zijn visie niet paste bij de visie van de organisatie. De ander was niet bereid om de openheid en kwetsbaarheid te geven die nodig was in haar team. Maar het vertrouwen in elkaar, dezelfde taal spreken (dat een groot voordeel is als je allemaal aan dezelfde persoonlijk leiderschapstraining deelneemt) en het managen van verwachtingen zorgden voor duurzame resultaten.

Voor mij als leidinggevende werd het eigenlijk een makkie. We spraken elkaar aan op onze verantwoordelijkheid, we wisten wat we aan elkaar hadden, ook als het hard tegen hard ging. Spelen op de bal, niet op de man en niet te beroerd om ongelijk toe te geven en excuses aan te bieden. En minder vergaderingen, veel minder.

Ik moedig elke leidinggevende om aan zijn of haar team / collega’s te stimuleren om met persoonlijk leiderschap aan de slag te gaan. Iedereen kan een leider zijn.

“Een signaal van goed leiderschap is niet hoeveel volgers je hebt maar hoeveel leiders je hebt gecreëerd.” Ghandi.