Blog #7 Vrijheid een groot goed.

Vrijheid is een groot goed. Maar wat is vrijheid en hoe ziet dat eruit? Vrijheid kent vele vormen en dat werd me weer eens duidelijk toen ik laatst keek naar de serie van Morgan Freeman, ‘The story of us’ [aanradertje] Vrijheid is voor iedereen wat anders of betekent voor de een wat anders dan de ander.

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in mijn auto ergens in onze gemeenschap Tsutsubega, Botswana, te wachten op de vrachtauto met een container die ik de weg ga wijzen naar onze farm. Ruimte, uitgestrektheid, oernatuur, stilte, in mijn eentje in de auto, dat is op dit moment vrijheid voor mij.

Maar, vrijheid kent vele gezichten. Tijdens coaching komt vaak naar voren dat de deelnemers vrijheid als streven of doel hebben. Mijn vraag die daar altijd op volgt is: “Maar wat is dat dan, hoe ziet die vrijheid eruit voor jou?”. Het boeiende is dat dit dus ook ter sprake komt tijdens onze Masterclasses in Nederland waar we toch denken dat vrijheid een vanzelfsprekendheid is…

Als je gevangen zit of je woont in een land waar het regime dusdanig is dat je in alles wordt beperkt, dan is het duidelijk dat vrijheid ontbreekt. Maar zelfs onder die omstandigheden kennen mensen vrijheid.

Vrijheid heeft meestal weinig te maken met de hoeveelheid geld die je hebt. Oké, het helpt als je geld hebt maar dan hoef je nog steeds geen vrijheid te hebben. Vrijheid speelt zich namelijk vooral af in je hoofd; je gedachten kunnen een gevangenis voor je zijn.

Toch ben ik ervan overtuigd dat vrijheid nodig is om je richting in en zin van je leven te vinden. Als wij over vrijheid spreken, binnen de kaders van onze Masterclass, dan hebben we het over de combinatie van onafhankelijkheid, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en intuïtie. Om met de laatste te beginnen; vrijheid gaat niet over logica, vrijheid voel je en daarom is het zo belangrijk om op je intuïtie te leren vertrouwen. Onafhankelijkheid wil zeggen dat je los staat van externe invloed. Je laat niet de omgeving bepalen hoe je reageert maar jij bepaalt hoe je omgaat met de omstandigheden.

Mensen zijn een sociaal soort, las ik laatst ergens. Daarom hebben we anderen nodig en zijn relaties zo belangrijk. Maar we zijn ook zelfstandige wezens die in staat zijn om voor ons zelf te zorgen en voor onszelf op te komen. Vrijheid neemt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe ga je om met je vrijheid, welke keuzes maak je en wat zijn de gevolgen daarvan?

Er is natuurlijk ook zoiets als wet- en regelgeving en systemen die ons lijken te beperken zoals o.a. het economische, het onderwijs- en het zorgsysteem. Maar binnen al die regels en systemen is er heel veel vrijheid. Daarnaast is er nog altijd de vrijheid om de grenzen van die regels en systemen op te zoeken en ze ter discussie te stellen.

Op je werk kun je ook je vrijheid creëren door bijvoorbeeld verwachtingen te managen met je leidinggevende en/of je collega’s. Vrijheid door vertrouwen te geven en je verantwoordelijkheid te nemen. Toen ik nog in dienst was bij bedrijven en later als zelfstandige was mijn streven om zo snel mogelijk vrijheid te hebben. Dat deed ik door ervoor te zorgen dat er heel snel vertrouwen was. Vertrouwen krijg je door te doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Dan was het geen issue om bijvoorbeeld thuis te werken, dan is er minder overleg nodig en weten alle betrokken partijen waar ze aan toe zijn.

Ga eens voor jezelf na wat voor jou vrijheid is. Wat beperkt je om die vrijheid te hebben en los het op. Vaak is de enige die jouw vrijheid beperkt jijzelf.

“Freedom is not the absence of commitments, but the ability to choose and commit myself to what is best for me.” – Paulo Coelho –

www.leadership2impact.com Freedom starts with personal leadership.

Leave a Reply

Your email address will not be published.