Your menu is empty or not selected! How to config a menu

Voornemen, stop met loyaal te zijn!

Tja dit zou je niet verwachten want eigenlijk wil je zoveel mogelijk loyale medewerkers hebben binnen je organisatie. Toch?

‘Loyaliteit is de mate waarin men trouw is aan aangegane verplichtingen. Wanneer men zich echt houdt aan de afspraak is er sprake van loyaal zijn.

Eerlijk en oprecht zijn valt onder loyaliteit. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als iemand om een gunst gevraagd wordt en de vrager ervan uit gaat dat de persoon betrouwbaar is en hij het gevraagde goed uitvoert. Een loyaal iemand die bij een bedrijf werkt, probeert zo goed mogelijk zijn werk te doen met alle middelen waartoe hij de beschikking heeft. Hij laat zich niet uit over negatieve zaken binnen het bedrijf naar de klant toe. [www.ensie.nl/redactie-ensie]’

Als leidinggevende streef je ernaar om de loyaliteit van je medewerkers te stimuleren en dat verwacht je ook van je eigen leidinggevende. Ik wist precies wie mijn loyale medewerkers waren en ik was zelf ook een loyale medewerker. De baas was goed voor mij dus was ik goed voor de baas.

Totdat in de gaten kreeg dat van die loyaliteit misbruik werd gemaakt en dat het eigenlijk maar één kant op werkte.  Zoals gezegd, wist ik precies wie mijn loyale medewerkers waren, die ik kon vragen om wat langer te blijven, dat extra klusje te doen, enz.

Als andere collega’s ziek waren of door wat voor reden dan ook langer afwezig, werd altijd getracht om met de aanwezige bezetting toch de boel draaiende te houden. Onder het motto we kunnen die klant, gast of student toch niet de dupe laten worden. Soms was dat voor even maar steeds vaker werd die ene keer al een paar keer en structureel.

Het gevolg is dat de loyale medewerkers ook uitvallen. Lekker dan. Ik had alleen oog voor de klant, gast of student en zag niet dat mijn collega’s, medewerkers overliepen. Een aantal oorzaken lagen hieraan ten grondslag. Ze durfden geen nee te zeggen, dat zegt ook iets over mijn leiderschap. Dat ik blijkbaar alleen oog voor hen heb als ik ze nodig heb….. ook geen beste instelling. Maar ook dat ik of we, niet op zoek gingen naar een win-win oplossing, de echte problemen werden namelijk niet opgelost.

En zo werden mijn loyale medewerkers moe, slordig en ongemotiveerd en dat kwam de klant, gast, student alsnog niet ten goede.

Ik heb hier een aantal zaken uit geleerd. Natuurlijk hebben de medewerkers een eigen verantwoordelijkheid. Maar ik ben van mening dat je als leidinggevende deel uitmaakt van het team en dat je voor je team moet zorgen. De medewerkers mogen of sterker moeten loyaliteit van de leidinggevende verwachten. Loyaliteit is geen eenrichtingsverkeer! Het is op elkaar kunnen vertrouwen, op elkaar letten en weten wanneer het genoeg is. Aan loyaliteit zitten grenzen. Dus zeg gewoon ook eens nee.

Peter Henssen
Founder of Leadership2impact
www.leadership2impact.com