Your menu is empty or not selected! How to config a menu

Wijze leiders

Wijze leiders

Wie zijn wijze leiders? Zijn dat de CEO’s van mega-concerns of wereldleiders à la Trump of zijn dat misschien wel de stamoudsten ofwel chiefs van over de hele wereld?

Ik ben enorm geïnspireerd door de film Down to Earth en intussen ligt ook het bijbehorende boek op onze salontafel. Ik blader er regelmatig in en keer op keer word ik geraakt door uitspraken van chiefs als: “Onze harten tonen de waarheid. Wanneer we elkaar werkelijk zien, zien we het hart van de ander.” of “We didn’t inherit the earth from our parents, we borrow it from our children”. Hoe mooi! Het raakt me want hoe kijk ik naar mensen of hoe ga ik met de natuur om? En hoe doet een leider als Trump dit eigenlijk? Ik doe een aanname maar zeker niet op de manier van de chiefs. Hoe zit het eigenlijk met jou?

Afgelopen weken keek ik naar het EO-programma ‘Genaaid’ en om in de sfeer te blijven keek ik ook nog naar het programma van Stacy Dooley die de vieze geheimen van de kledingindustrie aan de kaak stelt. Enorm verdrietig stap ik mijn bed in en denk aan de spijkerbroeken in mijn kast waar tienduizenden liters water voor nodig waren om deze te produceren en dan alle verf die in de rivieren verdwijnt voor al mijn leuke gekleurde jurkjes en shirtjes. Nou zeg maar niet verdwijnt want de rivieren worden zwaar vervuild, kinderen zwemmen hierin met huidaandoeningen als een zichtbaar gevolg. En dan noem ik nog maar één effect…

Hoe gaan wij als mensen met elkaar om en wat doen we met de wereld? Als ik mag kiezen wie de wijze leiders zijn dan stem ik voor de chiefs want zij bekommeren zich om elkaar en om de wereld, om onze mooie aarde met zoveel natuurschoon en om de mooie mensen met hun mooie harten. Alle uitspraken in de film gaan over de zorg voor de natuur en voor de medemens. Als grote, niet zo wijze, leiders dit niet verkondigen, doe ik het graag als klein radertje in het web van de zogenaamde keepers of the earth en draag ik bij dat steeds meer mensen zich gaan bekommeren om elkaar en de natuur.

De natuur geeft ons iets dat we hier al lang geleden blijkbaar zijn kwijtgeraakt of te weinig gebruiken, namelijk onze intuïtie. Die vertelt ons heel duidelijk hoe we met onze medemens en de natuur horen om te gaan. Ook in het bedrijfsleven zou meer intuïtie en minder ratio op zijn plaats zijn. Leidinggevenden zijn de aangewezen personen om daar een voorbeeld in te zijn. Heb lef en vertrouw op je intuïtie.

Dus kijk vooral films als Down to Earth of Love Thy Nature en laat je inspireren door de chiefs en de pracht van de natuur. Want wat voor leider wil jij zijn?

 

MasterClasses

 

Katja Visser